| |

IDEA MENU SAHUR SIHAT , JOM FOLLOW SAYA !

IDEA MENU SAHUR SIHAT

Assalamualaikum … !

Entry kali ini mama nak share IDEA MENU SAHUR SIHAT  yang kita boleh amalkan . Sebelum kita memilih menu untuk bersahur ,kita perlu tahu beberapa perkara penting.  Ketika berpuasa, badan kita memerlukan semua nutrien yang baik dan berkhasiat untuk memastikan kita kuat dan bertenaga . Oleh itu penting untuk kita mencari MENU SAHUR yang  seimbang dengan  campuran kabohidrat kompleks , protein dan lemak yang sihat. Bila semua ini ada dalam menu sahur kita, barulah kita akan rasa bertenaga sepanjang hari dan kurang lapar.

menu sahur sihat

 

Jom kita lihat  Menu Sahur Sihat Versi mama.

Roti Peanut Butter Dan Pisang:

Roti Whole Meal memang baik untuk bekalkan tenaga. Ia mengandungi kabohidrat komplek yang baik sebagai sumber tenaga yang selamat. Manakala pisang pula sebagai  “Agent detox” yang baik untuk sistem pencernaan kita. Peanut Butter pula selain untuk sumber lemak baik, ia juga sebagai penyedap rasa. Barulah best nak makan..

Menu sahur sihat

 

Kacang Arab Panggang Dan Sayuran:

Menu ini boleh diambil sebagai  alternatif menu yang seimbang kerana mengandungi protein dan lemak baik dari kacang arab . Ini merupakan  sumber tenaga yang baik . Ditambahkan dengan serbuk paprika , garam bukit dan sedikit serbuk kari sebagai penyedap rasa.

 

Susu Kurma Home Made:

Ini menu favourate mama. Kenapa ? …

Menu ini merupakan kombinasi menu sunnah , di mana kurma itu sendiri memberikan nutrient yang lengkap . Di tambah lagi dengan susu .

 

menu sahur sihat

Telor Rebus Dan Roti Gandum :

menu sahur sihat

Overnight Oats :

menu sahur sihat

 

Roti Whole Meal Sayur dan Ikan Bakar:

 

Set Sahur Shaklee:

Set Sahur Shaklee ni lebih kepada penjimatan masa dalam menyediakan menu sahur sihat, cepat dan ringkas , tapi seimbang . Sangat sesuai bagi individu yang mempunyai jadual kerja yang padat. Dan sibuk pada waktu siang , di mana ini memerlukan tenaga yang lebih dan konsisten.

Mama mengamalkan set Shaklee ni sejak mula kenal Shaklee iaitu pada tahun 2015 hingga sekarang . Kami sekeluarga mengamalkanya . Alhamdulillah hasilnya kami sekeluarga dapat berpuasa dengan ceria dan bertenaga hingga petang. Tak adalah istilah muka ketat menjelang petang.. Hihi..

menu sahur sihat

Nak detail set boleh baca dalam  entry mama sebelum nih , SET  PUASA SHAKLEE.

 

#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#pengedarshakleebandartasikputeri

Jika anda ingin mendapatkan set sahur sihat shaklee , atau ingin joint BIZZ SHAKLEE  boleh klik WHATSAPP ni …!. Saya sedia membantu …

Jemput Follow saya di :

https://www.facebook.com/zainab.saleh.188

https://www.facebook.com/vitamincantikanda

https://www.instagram.com/vitamincantk_anda

https://www.tiktok.com/@mamazai5164

 

PENAFIAN :
Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *