|

6 KATA-KATA MOTIVASI LUKMAN AL-HAKIM PADA ANAKNYA.

6 KATA-KATA MOTIVASI LUKMAN AL-HAKIM PADA ANAKNYA.

Siapakah Lukman Al-Hakim ? Kebanyakan orang tahu , namun mungkin ada yang pertama kali mendengarnya .

Menurut Ibnu Kathir, Luqman Al-Hakim adalah seorang hamba yang soleh, kuat beribadat, mempunyai kebijaksanaan yang luar biasa dan sangat suka berkongsi nasihat sehinggakan terdapat sebuah surah yang khusus di dalam Al-Quran yang menceritakan tentang kisah beliau beserta nasihat  atau  KATA-KATA MOTIVASI  yang disampaikan kepada anaknya.

kata-kata motivasi Lukman Al Hakim

 

Nasihat Luqman kepada anaknya, tersebut didalam Al-Quran, surah Luqman ayat 13-19. Jom kita lihat apakah nasihat disampaikan kepada anaknya.

  1. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, dikala sedang memberinya nasihat, (katanya) : Hai anakku! Janganlah engaku mempersekutukan Allah, kerana sesungguhnya syirik itu adalah suatu penganiayaan yang besar.
  2. Dan kami wajibkan manusia (taat) kepada ibubapa, kerana ibunya yang telah mengandungnya (dengan susah-payah),  lemah bertambah lemah dan berhenti menyusukannya dalam masa dua tahun (kami perintahkan): “Hendaklah engkau bersyukur kepada ku dan kepada ibubapa mu, kepada kulah tempat kembali.
  3. Dan jika keduanya memaksamu supaya engkau mempersekutukan aku (dengan sesuatu) tanpa ada pengetahuanmu padanya, tapi gantilah keduanya dengan baik dalam (urusan) dunia, turutlah jalan orang yang kembalimu, maka aku akan mengabarkan kepadamu segala apa yang telah kamu kerjakan .
  4. Hai anakku!  “Sesungguhnya jika ada (amal-amal) itu sebesar biji sawi (sekalipun), biar adanya didalam batu, atau dilangit, ataupun dibumi, nescaya Allah akan tunjukkan (memperlihatkannya). Sesungguhnya Allah maha halus lagi maha mengetahui”.
  5. Hai anakku! “Dirikanlah solat dan  serulah (manusia)  berbuat kebajikan dan laranglah dari perbuatan yang mungkar dan sabarlah atas sesuatu (musibah) yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari urusan-urusan yang dipastikan (Allah)”.
  6. Dan janganlah engkau memalingkan pipimu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan dimuka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri .

Ini merupakan antara  pesanan-pesanan Lukman Al-Hakim pada anaknya. Mari kita sama-sama praktikkan kata-kata motivasi ini demi kesejahteraan ummah! Jangan ada di antara kita yang mengetahui ambil sambil lewa, sebab foundation anak-anak kita , generasi z perlu kukuh dan mantap akhlaknya . Wallua’alam .

JOM KITA SAMA-SAMA MUHASABAH DIRI !

Untuk more info boleh klik  DI SINI !

Mamazai SID 1212672
No tel: 0192523868
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader,
Shaklee BTP Rawang

#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023
#pengedarshakleebandartasikputeri

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *