|

KEBURUKKAN INTERMITTENT FASTING YANG RAMAI TAK TAHU

Kesan Keburukkan Intermittent Fasting Yang Ramai Tak Tahu.

Umum mengetahui, INTERMITTENT FASTING merupakan salah satu cara yang popular untuk menurunkankan berat badan, betul tak? Ianya menjadi trend pengamal diet dan kurus berlumba-lumba menyediakan kelas-kelas percuma dan tak kurang juga yang berbayar. Dan terenyata sambutan sangat luar biasa. Maklumlah , kebanyakkan rakyat Malaysia telah ada kesedaran peri pentingnya badan yang sihat.  Dan senario ini sebenarnya  sangat bagus. Tapi ramai yang tak tahu kesan Keburukkan Intermittent Fasting .. betul ke betul ! … Jom kita lihat seterusnya.

 

kesan keburukkan intermittent fasting

Apa maksud Autophagy ?

Autophagy adalah proses biology yang berlaku pada tahap sel di dalam badan kita. Proses ini diperlukan agar badan dapat membuang toksin terkumpul dalam badan dan mengitar semula komponen sel yang rosak menjadi sel baru yang boleh di guna semula.

Atau ,Autophagy juga boleh dimaksudkan sebagai  mekanisme sel memakan diri sel-sel badan sendiri , sebagai sebahagian daripada proses fisiologi normal yang melibatkan kematian sel dan komponen sel yang tidak berfungsi. Cantik kan Allah cipta manusia dengan begitu sempurna ..

proses autophagy untuk kontra kesan keburukkan intermittent fasting

 

Benefit Autophagy

Mencegah kanser:

Ia memainkan peranan penting dalam mencegah permulaan dan pertumbuhan awal sel-sel kanser. Ia telah diketahui menghalang beberapa proses yang membawa kepada kanser, seperti kerosakan DNA, keradangan kronik dan ketidakstabilan genom.

Mengawal Keradangan:

Autophagy mampu mengurangkan inflamasi/keradangan dalam badan kita .Ia juga menyingkirkan sebarang molekul tindak balas pro-imun dari badan untuk menurunkan tahap keradangan .

Meningkatkan Prestasi Otot:

Semasa anda bersenam, anda memberi tekanan pada sel anda. Apabila ini berlaku, tenaga yang digunakan meningkat, dan komponen sel menjadi haus pada kadar yang lebih cepat. Disini  Autophagy memastikan keseimbangan tenaga yang digunakan dalam sel.

Melambatkan Kesan Penuaan:

Autophagy bersama-sama dengan puasa sekejap meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan manusia (HGH).
HGH sebahagian besarnya dikaitkan dengan peningkatan pertumbuhan otot yang sihat tetapi juga memberikan manfaat anti-penuaan yang kuat.

Mencegah Penyakit “Neurodegeneratif” :

Autophagy yang merangsang boleh membantu melindungi otak anda dengan membuang protein tersalah lipat di dalam neuron dengan betul yang menyebabkan kematian sel dalam otak anda dan kehilangan keupayaan mental.

Meningkatkan Tenaga Sel :

Mitokondria menjalani proses autophagy yang dipanggil “Mitophagy” yang menyokong pembangunan mitokondria baru dan lebih kuat yang boleh menghasilkan lebih banyak tenaga selular.

 

Benefit autophagy untuk kontra kesan keburukkan intermittent fasting

Kesan Keburukkan intermittent fasting dapat di atasi sekiranya ianya dijalankan bersama aktiviti yang mendorong  terjadinya  proses autophagy .

Faktor Gaya Hidup yang mendorong autophagy:

  1. Intermittent Fasting
  2. Eating healthy fats
  3. Tidor yang cukup
  4. Senaman

Selain itu pengambilan SUPPLEMENT TERBAIK  yang mengandungi “Resviraterol”,  “AstaXanthine”, “Berberine”, “Citrus Bergamot” dan “Tumiric”,  juga  boleh bantu  mengaktifkan Autophagy. Antaranya ialah

  1. Vivix
  2. CoQ-Trol Plus

supplement kontra kesan keburukkan intermittent fating

 

  • #blogmegashaklee,
  • #shakleethrive2023,
  • #shaleetriumph2023,
  • #pengedarshakleebandartasikputeri

Untuk info lanjut , klik jer WHATSAPP NI !

Jangan lupa ,anda berhak mendapat konsultasi percuma dari saya !

Hubungi kami untuk mengetahui tentang peluang bisnes Shaklee hanya dari rumah dan secara online.

Juga follow saya di:

FB:  https://www.facebook.com/zainab.saleh.188

FB page: https://www.facebook.com/vitamincantikanda

IG  : https://www.instagram.com/vitamincantik_anda

TIKTOK:  https://tiktok.com/@mamazai5164

PENAFIAN :
Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *