| | |

4 VITAMIN WAJIB UNTUK WANITA MENOPOUSE

4 VITAMIN UNTUK WANITA MENOPOUSE

Simptom MENOPOUSE  boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada wanita . Menurut satu kajian yang dilakukan oleh  Medichecks  mendapati hampir 70% wanita yang memcecah menopouse mengalami masalah keyakianan diri dan masalah kesihatan . Alhamdulillah .. sekarang ada banyak cara untuk wanita menangani masalah  ini…!  SO entry kali ini , mama akan bincang  4 VITAMIN UNTUK WANITA  menopouse .  Sebelum tu Jom kita lihat dulu, apakah menopouse dan  apakah simptom simptom wanita menopouse .

APAKAH ITU MENOPOUSE ?

Menopouse merupakan keadaan dimana seorang wanita itu telah terhenti kitaran haidnya. Perubahan besar ini melibatkan ketidakseimbangan hormon  pada wanita. Hormon  ialah bahan kimia yang dihasilkan organ-organ tertentu dalam badan kita yang berfungsi mengawal -selia semua proses dalam badan .                                             Kesan daripada perubahan ini berlakulah  beberapa gejala yang di sebut sebagai simptom-simptom menopouse.

APAKAH SIMPTOM-SIMPTOM WANITA  MENOPOUSE ?

Antara simptom yang sering berlaku seperti sukar tidur atau insomnia , keadaan di mana sering terjaga di waktu malam dan sukar untuk tidur semula. Berpeluh yang berlebihan atau Hot-Flashes . Ini berlaku  kerana penurunan kadar hormon estrogen dan progesteron.

Ketidakseimbangan hormon juga mamatulkan gejala-gejala pada badan seperti,

  1. Penambahan berat badan akibat pengurangan jisim otot,
  2. Peningkatan paras kolesterol.
  3. Sakit kepala dan jantung berdegup pantas,
  4. Kulit kering , nipis dan  berkedut,
  5. Sendi dan otot terasa sakit dan kaku.
  6. Penurunan paras progestron juga  menyebabkan rambut menjadi rapuh dan gugur.
  7. Tulang jadi rapuh,
  8. Perubahan bentuk payudara
  9. Proses peristalsis pada saluran pencernaan menurun.
  10. Kekeringan faraj.

Perubahan hormon juga mempengaruhi perubahan emosi dan kondisi  psikologi wanita. Wanita menopouse sering mudah  marah , tersinggung , sedih, cepat penat, mood swing, atau mudah cemas dalam situasi tertentu.

Di sini kita  senaraikan  4  Supplement yang dapat membantu mengatasi masalah-masalah  tersebut di atas.

 

VITA-LIZE :

Vita-Lize – adalah multivitamin membekalkan 25 jenis minerals dan vitamins yang diperlukan oleh tubuh yang sihat , termasuk  # VitaminC, # Kalsium # Zat Besi # Vitamin B dan # Asid Folik. Pengambilan 2 tablet sehari mampu menampung kelompongan nutrien badan harian. Manakala pengambilan yang konsisten dengan dose yang disyorkan mampu mengatasi  hampir kesemua masalah-masalah yang dihadapi oleh wanita pra-menopouse dan menopouse.

vitamin untuk wanta

 

OSTENUTRIX:

Ostenutrix – mengandungi 3 jenis kalsium yang komprehensif untuk pembinaan tulang yang kuat, iaitu Calcium Carbonate, Calcium  Citrate  dan  Calcium  Citrate  Malate, Magnesium,  Vit.D3, Zink Cooper dan Manganes & Boron. Membekalkan kalsium yang cukup untuk badan kita dengan penyerapan yang sempurna . Membantu dalam masalah osteopheorosis atau tulang rapuh, sakit-sakit sendi serta menambahkan jisim tulang. Magnesium memastikan otot dan saraf berfungsi dengan optima serta memberi lena yang nyenyak.

vitamn untk wanita

OMEGA GUARD:

Omega Guard merupakan minyak ikan tulen berkepekatan tinggi, mengandungi asid Lemak Omega 3 yang sangat penting kerana ia tidak mampu dihasilkan oleh tubuh kita.  Dua jenis yang utama iaitu EPA dan  DHA . Asid Lemak Omega 3 berfungsi  melancarkan perdaran darah , baik untuk wanita menopouse yang sering kali berhadapan dengan masalah kardiovaskular dan kolesterol. So ia dapat mengurangkan risiko penyakit jantung . Ia juga mampu membakar lemak dan dapat kekalkan berat badan yang ideal. EPA dan DHA juga membantu dalam masalah Alzheimer.

vitamin untuk wanita

GLA COMPLEX:

GLA Complex mengandungi Asid Lemak Omega 6  dan Vitamin E . Fungsi utama GLA complex adalah mengawal selia hormon estrogen dan  progesteron . Semasa menopouse hormon estrogen akan turun mendadak . Pengambilan GLA yang betul mampu meningkatkan kembali paras hormon estrogen. Peningkatan hormon estrogen dapat memulihkan mood swing  yang sering kali di alami wanita yang  menopouse.

 

Demikian serba ringkas mengenai vitamin untuk atasai simptom2 menopouse.

Untuk detail dan cara makan yang betul , sila klik number di bawah :

www.wasap.my/60192523868

Mamazai SID 1212672
No tel: 0192523868
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader,
Shaklee BTP Rawang

 

#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
shakleetriumph2023
#pengedarshakleebandartasikputeri

PENAFIAN :
Semua penulisan tentang produk dan testimoni yang dikongsi di blog ini bukan bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit. Sebarang masalah kesihatan mestilah diajukan kepada pakar perubatan yang diiktiraf.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *